Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet (George Orwell)

Kapitola I.

PŘEDMLUVA


Tak, a je to tady. První "kapitolu" mám hotovou a jdu se o ni s Vámi podělit. 
Tento styl psaní je pro mě zcela nový a ještě se v něm hledám. Přece jen nejsem žádná Rowlingová ani Stephen King, nejsem žádný spisovatel a proto uvítám jakoukoliv kritiku.
Už vím přesně o čem celý příběh bude a co pomocí toho chci sdělit. Rozhodně to nebude jen vyprávění bez zápletky. Tahle první kapitola bude kratší, taková "seznamovací". Příběh se bude primárně točit kolem 4 postav, které spojí jeden chat. V prvních čtyřech kapitolách se postupně seznámíme se všemi postavami a jejich životy. Pak se dostaneme do zápletky. Nevím přesně, na kolik kapitol to bude, nechci Vás trápit nějakým dlouhým románem, ale přece jen krátké to být rozhodně nemůže.
Každý týden, vždy v neděli odpoledne vyjde jedna kapitola, myslím, že je to tak akorát, doufám, že se s každým novým týdnem budete těšit na novou kapitolu, která přinese nový rozměr příběhu. 
 Jak už jsem psala, bude to hodně ze života nás všech a doufám, že Vás čtení bude bavit stejně jako mě psaní. 
Tak jdeme na to. Přeji hezkou zábavu a budu se těšit na zpětnou vazbu.






Kapitola I.
Sofie



Sobotní poledne, pro většinu lidí to byl čas oběda, ale Sofie měla úplně jiné plány. Toho dne totiž se svým otcem měli vyrazit na výlet. Už dlouho spolu nikde nebyli a oba se těšili, že konečně opustí nudný dům plný útrpných vzpomínek a zase si spolu budou alespoň na chvíli bližší.
Sofie si zrovna balila do tašky růžový svetr, který patřil její matce, byl měkký a stále voněl jejím parfémem, který použila, když si ho brala naposledy. Byla to ta nejkrásnější vůně, kterou kdy Sofie cítila.
 Z jejího snění ji vytrhl telefon, na displeji se rozsvítila fotka jejího otce. S jistou obavou ho vzala do ruky, protože i když se na společný víkend těšila, byla si vědoma toho, že dokud nebudou daleko od domova může se jim do toho vložit cokoliv.
 „Ahoj tati, tak jak jsi na tom? Zrovna jsem myslela na to, jak asi vypadáš... Jak je to dlouho, co jsme se naposledy viděli?“ Byl to její smysl pro humor, který zdědila po svém otci, a který její matka tolik obdivovala.
 „Ahoj zlato, vzpomínám si, že to bylo naposledy tehdy, když jsem ti měnil plenku, plus mínus pár let“ Oba se začali smát. „Sof, je mi to strašně líto, ale bojím se, že nám to dnes nevýjde. Odpadl nám člověk a já musím jít do práce místo něj. Strašně mě to mrzí“
 Sofie si povzdechla, ale jen velice potichu, aby otec nepoznal její zklamání. „V pohodě tati, tak si to vynahradíme jindy, ahoj“
Položila telefon a svetr, který ještě před chvíli balila do tašky z ní zase vytáhla a oblékla ho na sebe. Už je to 6 let, co její matka zemřela. Bylo jí tehdy 11 a s otcem zůstala sama. Milovala ho a moc dobře věděla, že otec chodí do práce jen proto, aby utáhl všechno, co bylo potřeba. To přesně byl ten důvod, proč by si nikdy nedovolila být na něj i jen malinko naštvaná.

Sofie otevřela rozečtenou knihu. Milovala čtení, fascinovalo ji, když mohla otevřít knihu a ponořit se do příběhu, ve kterém si přála být, tentokrát se ale přistihla, že je to už několikátá strana kterou čte, ale děj vůbec nevnímá.
 Cítila se sama a nutně potřebovala společnost. Ale koho? Neměla přátelé, kterým by zavolala a ani chuť někam chodit. Otevřela notebook, chtěla se podívat na nějaký film. Třeba alespoň to ji přiměje se na chvíli soustředit na něco jiného, než na zrušený výlet. Nechtělo se jí ale dívat vůbec na nic. Projížděla stránky a nic ji nepřišlo dost zajímavé.
Jeden film nesl název „Láska přes data“ Sofie se zamyslela. Nepřišlo jí to jako špatný nápad. Na internetu je přece spousta lidí, se kterými by se mohla pobavit. Rozhodla se to zkusit. Zadala jediné klíčové slovo „chat“
První odkaz, který ji vyskočil byl pro ni poutavý svým popisem: Přijď se seznámit, ZDARMA i bez registrace. Klikla na něj a hned spatřila nabídku místností, které mohla navštívit. Byli to zcela absurdní názvy doplněné jen málokdy tématickými smajlíky.
 Například „Vejdi a promluv“, tady byli 2 uživatelé a podle úvodníku to byl „prostor k vyjádření svých negativních myšlenek a pocitů“ Sofii to přišlo až příliš depresivní. 
Další místnost s názvem „Popraviště“ lákala svým popisem: „staň se členem našich katů“ text byl obohacen několika smajlíky, byly to smrtky, klasické šedé smrtky s děsivou kosou v ruce. Nepůsobilo to dojmem fajn pokecu a navíc tam nikdo nebyl, Sofie si toho ani nestačila přes popisek všimnout dříve. 
Letmo prolétla názvy dalších místností a rozhodla se vybrat tu, ve které bude nejvíce lidí.
Tento její parametr spňovala pouze místnost „Klábosení“ . Přišlo jí to jako více než vhodný název a tak klikla.
 Na obrazovce se jí objevilo okénko pro přezdívku. Mohla tam napsat úplně cokoliv jak pochopila ze seznamu návštěvníků ostatních místností. Přezdívky neznaly hranice, různé slovní skomoleniny jako „Štpros“ nebo „HermaTerma“. Velké množství sprostých slov, kterými se lidé označovali a výjimkou nebyla ani přezdívka rasistického charakteru. Lidé se tady zkrátka jmenovali jak jen se jim zachtělo. Sofie rozhodně neměla v úmyslu se nějak předvádět a do políčka napsala: „Sofi17“. Nebylo to složité, její jméno a věk jí přišli nejlepší volbou.
Po stisknutí tlačítka „Vstoupit“ se začali postupně načítat nějaké předchozí debaty. V celku srozumitelné rozhovory pár lidí. Bavili se o všem, co je napadlo. 3 z nich řešili, jak velkou roli hraje vzdělání v životě. „prosímtě, s vejškou máš stejný možnosti jako bez ní, i doktorem se teď můžeš pomalu stát bez školy“
 Další dva si dělali legraci z nějaké moderátorky zpráv o počasí „A všiml sis té její tlamičky? Kolik by se jich tam asi vešlo? Té je do takovýho programu škoda.“ 
Další debata byl klasický rozbor toho, co kdo ten den dělal. „Už mě to v té práci skutečně nebaví, od příštího týdne se hodím marod“
Když najednou vyskočila zpráva určená Sofii. Její přezdívka se tučně zvýraznila a nějaký „Henry“ ji přál hezky den. Neodvážila se zatím napsat nic víc, než prosté „ahoj“ 
O pár sekund později na její pozdrav odpovědělo několik lidí. Nebyla zvyklá, že by ji vůbec kdy na něco, co řekla zareagovalo tolik lidí. „Zahradní trpaslík“ přezdívce se Sofie jen v duchu pousmála, píše: „Ahoj děvče, jsi tu koukám nová, tak tě tady vítám, kdyby sis s něčím nevěděla rady, stačí se zeptat, jsem tu správcem“ Sdělení zakončil usmívajícím se smajlíkem a v další zprávě už se zase věnoval někomu jinému.
 „Jo, včera tady bylo zase veselo, do dvou do rána jsem vyhazoval ty idioty, už mě to přestává bavit“ Sofie mu smajlíka oplatila a poděkovala.
Pání, pomyslela si, vypadá to, že to tady bude fajn. Její zklamání ze zrušeného výletu s otcem bylo pryč. Najednou byla ve světě, kde její problémy nikdo neznal.
Napsala „pokecá někdo?“ cítila se odvážnější, než před chvílí, kdy si četla zprávy od ostatních. V mžiku ji na její otázku přišla odpověď „Jasně Sofi, pokecáme. Co jsi dneska dělala?“
Byl to DarkWolf kdo si s ní chtěl povídat.
„Ahoj, nic moc. Měla jsem jet pryč, ale nakonec z toho sešlo, co ty?“ Rozhodla se alespoň pro zatím říkat jen část z toho všeho, vždyť tady, tady mohla být konečně zajímavějším člověkem.
„Aha, a kam ses chystala? Já jsem před chvíli vstával, měl jsem náročnější pátek“ Svoji poslední větu doplnil smajlíkem popadajícím se smíchy za břicho.
„Poznávat svět“ zachichotala se pomocí smajlíka Sofie.
„Aha, tak co děláš tady? Tady toho moc nepoznáš“ Z jeho věty bylo cítit jisté opovržení.
„Tady jsem z nudy, chtěla jsem si s někým pokecat a ty mi zatím přijdeš fajn“ Lehce se začervenala, když si uvědomila, že je to vlastně poprvé, co někomu takhle zalichotila.
„Tak to dík, taky mi přijdeš fajn. Zkus se zaregistrovat a dej si sem nějakou fotku, ať vím, jak vypadáš"
V tu chvíli se do jejích konverzace vložil ZahradníTrpaslík. „Hele Wolfe, nech nováčka být, až pozná co jsi zač, tak sem přestane chodit. Jako už spousta, že?“
Sofie ani v nejmenším nerozuměla tomu, co Trpaslík napsal.
„Uklidni se ajťáku, tyhle kecy nikoho nezajímají, odešlí protože nesnesli konstruktivní kritiku“ Obořil se na něj DarkWolf.
„Konstruktivní kritiku? Že někomu řekneš , že by sis to chtěl rozdat s jeho mámou, která něco takovýho ještě nezažila, to mi nepříjde jako konstruktivní kritika, spíš jako debilita“
Sofie se zájmem četla, co si ti dva píšou, ale raději se to ani nesnažila chápat.
Pod poslední konverzací se objevilo systémové oznámení, že uživatel DarkWolf odešel.
„No jasně, někdo se dotknul jeho ega, tak zdrhá. Posera“ Sofie byla učarovaná z toho, jaký svět tady je. Ani v nejmenším nelitovala toho, že zvolila místo filmu tuhle zábavu.
„Hele Sofi, být tebou, tak s ním nevedu tyhle debaty, vlastně vůbec žádné debaty, je to prase a už odtud odlákal spoustu slušných lidí svým chováním.“
„Jo, já se jim ani nedivím, když si nevidí do rypáku“ Opáčila nějaká „Funny“
„Díky za radu, ale sama se musím rozhodnout, s kým povedu debaty“ Ohradila se Sofie. Byla zklamaná, že kvůli tomu, co Trpaslík napsal DarkWolf odešel
Systémové oznámení opět upozornilo na odchod uživatele „Špunt“ odešel z místnosti a hned pod tím, příchod uživatelky „KinderPinque“
„Zdárek lidi, prej je tady nějakej udatnej jinoch, kterej chce prozkoumat moji jeskyňku“ Větu zakončila mrkajícím smajlíkem.
„Odejdeš dobrovolně, nebo tě mám kopnout hned?“ Nelítostně dal Trpaslík uživatelce na výběr.
„Jen se nedělej trpajzlíku, i na tebe se dostane, v jeskyňce mám místa dost“ Pohotově odpověděla KinderPinque.
„Nedáš si říct“ ZahradníTrpaslík zařídil další systémové oznámení, tentokrát obsahovalo víc, než jen odchod nebo příchod, psalo se v něm, že uživatelka KinderPinque byla odstraněna z místnosti správcem, za porušení pravidel místnosti.
„Wau, tohle jde, když se ti někdo nelíbí?“ Zeptala se Sofie Trpaslíka.
„Jasně, od toho jsem tady správce. Snažím se tady pokud možno udržet pořádek, ale ne vždycky se to daří, tihle sajrajti sem táhnou jak slepice na flus“
„Aha, to chápu, je to asi jako vyhazovat opilce z hospody... moc se jim nechce“ Zavtipkovala Sofie
„Přesně, ono se není čumu divit, bohužel tady nejsou nastavený limity pro některý uživatele“
"Aha"  Sofie odmítla vést tuhle debatu, protože věděla, že v tom, o čem Trpaslík píše se ani v nejmenším nevyzná a vlastně ji to ani nezajímá.
„Tak se tady mějte, jdu se na něco dívat, ještě se zastavím“ Zamávala na odchod smajlíkem a nechala si ještě oplatit pár pozdravů než odešla.

„Páni, to je docela sranda, určitě se sem během večera ještě podívám... hlavně doufám, že tady bude DarkWolf“ Zasnila se nad nově načerpanými zážitky Sofie.
 Nevěděla čím, ale zaujal ji víc, než by si myslela. Bylo jí ho asi i líto, když byli všichni proti němu. Vždyť se s ní tak pěkně bavil.
Jak málo toho to děvče zatím vědělo......





Autor: Dominikkaa




VŠECHNY KAPITOLY
https://xglosy.blogspot.com/p/domi-story.html



http://azanoviny.wz.cz/2019/12/29/na-messenger-se-nove-bez-facebooku-neprihlasite/
 http://azanoviny.wz.cz/2019/12/29/zakladatel-an-se-pustil-do-podcastu/

http://azanoviny.wz.cz/2019/12/20/aktualizace-pro-windows-7-naposledy-v-lednu/

http://azanoviny.wz.cz/2019/12/20/slouceni-whatsapp-messengeru-a-instagramu-usa-nepovoli/

http://azanoviny.wz.cz/2019/12/20/huawei-je-jiz-plne-nezavisla-na-hadrwaru-z-usa/
http://azanoviny.wz.cz/2019/12/07/diskutnici-konci/




http://azanoviny.wz.cz/2019/12/05/wt-social-spoluzakladatel-wikipedie-spustil-novou-socialni-sit/


Komentáře

  1. Hezké, ale týden čekat na další díl? Dominiko, to je dlouho :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že týdenní perioda je tak akorát :) Což čítá 4 články na měsíc, ideální počet. Já můžu vyplodit podobné množství svých článků, tudíž to vidím i z tohoto pohledu jako rozumné.

      A-A

      Vymazat
    2. Neměj strach, že by vykrvácela :D. Rozumné to možná je, ale to utrpení , čekat celý týden, jak to bude dál , to je vyloženě mučení :D. A až děj nabere grády, to bude teprve něco : D

      Vymazat
    3. A já čekala spíš negativní ohlasy :D . Díky . Vzhledem k tomu, že se ještě stále musím živit taky rukama než ze mě bude placený spisovatel (takže navždy) :D tak by bylo nad moje síly vydávat to častěji . Už tak na to mám vždy jen dva dny. Jeden to napíšu, druhý stokrát čtu a opravuju :D . Ale znám to napětí . Jak já byla na prášky když vyšel Harry Potter 6 a já musela čekat na ten poslední knižní díl . 😣

      Vymazat
    4. Tak Harry mě už naprosto minul, páč v době vydání prvního dílu jsem byl již v postadolescentním období, a to jak knižně tak filmově mě minul. Takže mě nějak neoslovily ty Bradavice, na rozdíl od brad.. ehm.. ale to je úplně jiné téma, to sem rozhodně tahat nebudem :D

      A-A

      Vymazat
  2. ::::::::::::: Co se chystá :::::::::::::

    07.01.2020

    Dominikkaa bude každou neděli publikovat novou kapitolu svého Příběhu.

    V lednu vznikne glosa o Podcastech a uvidíme, zda li připravím hodnocení 4 letého působení 42ideas na XChatu.

    Glosa k aktuálnímu dění může samozřejmě vzniknout kdykoliv.

    Počet článků na každý měsíc je plánován na počet cca. 8, kdy se o ně podělí oba autoři, tedy 4 Dominikkaa a 4 Azazel. Samozřejně to nejsou pevně stanovené počty, jde o optimální předpokládaný stav.

    A-A

    OdpovědětVymazat
  3. Pro Dominikkaa. Tak to namluv , pošli to Azovi a on to sem může psát :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. @ Nicnechapu

      Tak tohle jsem nějak absolutně nepochopil :)

      A-A

      Vymazat
    2. Myslela jsem to tak, Azo, že by to Dominika namluvila na pásku, poslala by Ti to a Ty bys to přepsal sem : D.

      Vymazat
    3. @ Nicnechapu

      Nu, to je právě to co nechápu, takhle ta tvorba asi nevzniká, takhle to neprobíhá. Je to o psaném textu při tvorbě příběhu, Rowlingová také asi nenamluvila Harryho na diktafon a neposlala do nakladatelství aby to tam přenesli na text. Dovedu si představit, že tvůrci knih, scénářů a mnohého dalšího si na disktafon či mobil zaznamenají nějaký momentální nápad (když jedou v autě nebo co já vím, třeba na toaletě).

      Ale můžeme se od toho odpíchnout, a kolegyně by mohla někdy napsat bližší popis, jak tvoří. Například jak je to s tím předběžným soupisem a charakteristikou jednotlivých postav, o kterém mi letmo pověděla, anebo v jaké poloze nejraději tvoří, jestli při absolutním tichu či si pouští nějakou hudbu a spoustu dalších "historek (ne z natáčení) ale ze psaní příběhu). To by mohlo, myslím, čtenáře (hlavně její čtenáře) zajímat.

      A-A

      Vymazat
    4. Azo, to měl být takový vtípek. Prostě by to namluvila, Ty bys to jako její sekretář napsal a my , čtenáři bysme nemuseli celý týden čekat :)
      To by čtenáře zajímalo, její tvorba , ale víš co by bylo ještě lepší? Co kdyby jsi s Dominikou udělal rozhovor ?

      Vymazat
    5. Ano, to mě též napadlo, s touto myšlenkou jsem si již pohrával, takže když nás to už napadlo dva, tak to budu muset realizovat :D Uděláme z Dominiky celbritu :D (Mimochodem Já teda slovo celbrita nemám moc rád). Samozřejmě to bude ještě odvislé od toho, zda li mi Domča rozhovor poskytne, zatím tedy nikdo koho jsem kdy požádal neodmítl (Gym, LuRy a Grantik). Takže to tedy pro čtenáře zatím napíši takto - V úvahách mých jest rozhovor s Dominikou, pokud se na nějaké formě rozhovoru se slečnou Dominikou domluvíme a bude k němu ochotna, tak se ho v příhodnou chvíli dočkáte. Položím vycházející spisovatelské hvězdě pár otázek na tělo, tedy ne zas tak moc na tělo, nejsme tu žádný bulvár a nebudeme se nimrat nikomu v soukromí. Viděl bych to tak, že by ten rozhovor měl přijít někdy po 3., 4. kapitole, takže pokud byste měli nějaké otázky, které bych Dominice mohl položit, co by vás zajímalo, tak je můžete poslat na známé veřejné adresy:

      AzaNoviny@gmail.com
      AzaNoviny@outlook.com

      A-A

      Vymazat
    6. Tak to bude skvělé, proslulý novinář s vycházející hvězdičkou na poli literárním. A je dobře, že bude až za pár týdnů, to už bude mít Dominika pár dílů ke čtení a budeme se více orientovat, jaké otázky položit. Pár mě jich už napadlo, udělám si jen poznámky a pak je pošlu na Tvůj mail, Azo. Je to opravdu příjemná změna a fandím moc Dominice .Jsem zvědavá, jestli i někdo jiný bude mít na Dominiku dotazy a jak si s tím ona i Ty Azo poradíte :)

      Vymazat
    7. Ano, přesně takové byly mé úvahy, mé myšlenkové pochody, důležité je aby se něco dozvěděl čtenář, a ne všichni čtenáři musí Dominiku znát, někteří o ní třeba nevědí naprosto nic. A také mnozí nebudou znát utčité souvislosti, jako je znám třeba Já, což ale v tom pojetí dominičina příběhu s jakým se vytasila, tak to může být naopak dobře, neb si takto neznalí čtenářové nebudou například do fiktivních postav promítat některé konkrétní reálné osoby, jak už se po vydání prvního dílu děje, jak mi sdělili někteří, i Já sám jsem na to takto nahlížel. Tudíž tady určitá nevědomost bude spíše k užitku.

      Co se týče samotného rozhovoru, tak určitě bude, jako v minulých mých rozhovorech nějaký úvod a moje úvodní promluva, pak bude následovat samotný rozhovor. V úvodu bych mohl například zmínit, jak jsme se s Dominikou vlastně seznámili, že na chatu kam chodila jsme se vůbec nepotkali, takže jsme se dlouho vlastně vůbec neznali, páč Já už jsem tam v té době aktivně dávno nebyl atd., to si nechám až do rozhovoru. A případné otázky klidně posílejte jak už jsem zmínil, Já budu jedině rád, protože je to opět o tom, co zajímá čtenářstvo, takže rád ty dotazy použiji, nějak si je samozřejmě upravím, páč v tom rozhovoru je budu pokládat jakoby sám za sebe. Tudíž piště, rád se nechám inspirovat :)

      A-A

      Vymazat
    8. Jak už jsem psala jinde Dominice, lidi , někteří se poznají. Ale pokud budou rozumní, nebudou Dominice nadávat, ale prostě si řeknou, hele, to je jako by psala o mě, jako by mě znala, můj život ...
      Je dobře, že jste se poznali, protože tvoříte zajímavý a přínosný tým pro nás čtoucí, jen tak dál, Azo a rozhovor si ujít nedám :)

      Vymazat
  4. ::::::::::::: Nový Xfejeton: Utopí se Chatujme ve svěcené vodě? :::::::::::::

    Fungl nový fejeton z mého pera reagující na současný vývoj a situaci na portálu Chatujme jsem nazval "Utopí se Chatujme ve svěcené vodě?" Najdete ho jak už jste zvyklí na:

    - webu X-Fejetony ZDE
    - na Xglosách v menu X-Fejetony ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhovor napadl i mě :D ale obráceně . No koukám, že nezahálíte. Já s rozhovorem nemám problém , naopak jsem mu plně otevřená :) . A bulvár samozřejmě nejsme, takže nemám obavu z obsahu otázek . Za mě super nápad ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Já poskytuji rozhovory jen velmi výjimečně. A jako legenda už nepotřebuji propagaci, Já jsem v určitých vodách už známý až moc :D Každopádně děkuji za příslib budoucého rozhovoru, zvlášť veřejný, to už se pak nedá vzít zpět :) Nu, a případný rozhovor v opačném gardu, tak třeba někdy budu mít slabou chvilku :D, uvidíme. Každopádně na stole je teď rozhovor Můj s Dominikou, vidím to, jak už jsem psal, po nějakých ještě pár kapitolách.

      A-A

      Vymazat
    2. Tak super Dominiko a víš, to že píšeš díly sem v neděli, na jednu stranu nám to připomene konec sladkého víkendu:( ale na stranu druhou, zase budeme mít v práci o čem přemýšlet a těšit se na další víkend:)
      A Dominiko, i když se Aza trošku brání, vyzpovídej ho taky :D.

      Vymazat
  6. ::::::::::::: Nový fejeton: Bude LuRy skákat, jak nebesa pískají? :::::::::::::

    Než se dočkáte dnešního dne vydání II. kapitoly od Dominiky, můžete si dát zatím malý předkrm v podobě mého nejnovějšího fejetonu, který jsem nazval "Bude LuRy skákat, jak nebesa pískají?" Najdete ho jako vždy na:

    - webu X-Fejetony ZDE
    - na Xglosách v menu X-Fejetony ZDE

    A-A

    OdpovědětVymazat
  7. ::::::::::::: Oznámení Xglos :::::::::::::

    Do Menu Xglos byla přidána nová stránka s názvem DOMI-Story. Naleznete tam všechny kapitoly Příběhu Dominiky na jednom místě.

    Dále byly položky v Menu lehce přeskupeny. Věříme, že se Vám budou tyto změny zamlouvat a přispějí k Vaší lepší orientaci, přehlednosti a čtenářskému komfortu.

    XGLOSY
    Anděl Azazel

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkujeme za komentář :)
XGLOSY

Mohlo by Vás zajímat

Co měsíc dal - Únor 2024

Autorská práva a plagiátorství: Anathema se na Chatujme chlubí cizím peřím! Skandál!

Kde zakotví lidé z Lidé.cz?

AGI do pěti let - Počítače budou myslet jako lidé

Bard se přejmenoval na Gemini

Svoboda projevu - Nominuj na ceny a anticeny ve čtyřech kategoriích

Diskuzní fóra vs sociální sítě

Notesoo končí - Česká sociální síť bez cenzury po 8 měsících zhasne

Jak jsem zvládnul Digitální Garáž od Googlu.

Co měsíc dal - Leden 2024